Hoe kan je dit te weten komen? Een moeilijke vraag, waar niet zonder meer een antwoord op bestaat. Onderzoek heeft laten zien dat als je weet wat je waarden zijn en je werk kiest die overeenkomt met die waarden, je veel meer kans maakt om gelukkig te zijn en dan ook beter presteert. Die waarden heten loopbaanankers of motivatieankers. Schein, die een vragenlijst heeft ontwikkeld om deze ankers te peilen, heeft vanaf de jaren 70 hierover heel wat onderzoek verricht en komt tot een aantal interessante inzichten die vandaag meer dan ooit gelden.

Ben je bijvoorbeeld een creatieveling in hart en nieren, dan zul je je in een routinebaan al snel gaan vervelen. En dat geldt ook voor minder extreme voorbeelden. Werk dat jouw belangrijkste motivator bevat, verschaft je meer bevrediging en een gevoel van 'op je plaats' te zijn, dan werk dat niet overeenkomt met het loopbaananker dat het meest bij je past.

Loopbaanankers kunnen een drijfveer vormen bij keuzes die je in de loop van je carrière maakt. Vaak ben je je hiervan niet bewust. Als je echter keuzes maakt die er haaks op staan, dan komen ze aan de oppervlakte omdat het gaat wringen. Ken je ze wel en houd je er rekening mee, dan zullen ze bijdragen aan zowel je zelfbeeld als je zelfverwezenlijking: je doet wat het meest bij je past. Het ene loopbaananker is dus ook niet beter of slechter dan een ander.

Natuurlijk kun je tijdelijk genoodzaakt zijn om voor iets te kiezen dat niet in overeenstemming is met je loopbaananker. Als je zonder werk zit en je hebt dringend geld nodig, dan zul je alles aanpakken wat voorhanden is. Ook gezondheidsredenen of zorgtaken kunnen ervoor zorgen dat je andere carrièrestappen zet dan je hart je ingeeft. Het zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden.Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen gaandeweg toch steeds uitkomen bij hun meest geëigende loopbaananker.

Via deze link kan je de vragenlijst gratis invullen (neemt ongeveer 10 minuten). Je krijgt binnen ongeveer een uur een rapport in je mailbox met de resultaten en een korte uitleg van de ankers.

Heb je het gevoel dat je niet helemaal goed zit en ben je klaar om actief stappen te zetten, stel je dan kandidaat voor een gratis 30 minuten durende CSI-call via deze link. Deze ‘Career Scene Investigation’ is mogelijk de eerste stap naar terug meer plezier én doeltreffendheid te krijgen in je werk.

 

Article archive

Powered by mod LCA

Newsletter

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand